Zorgaanbod – Huisartsenpraktijk Hortus – Leiden

Zorgaanbod

De huisartsenpraktijk bied zorg aan in de vorm van een consult tijdens een bezoek van de patiënt aan het spreekuur, telefonisch, per e-consult of bij een visite bij de patiënt. Naast de reguliere zorg bieden wij onze patiënten ook aanvullende zorg aan;

Aanvullende onderzoeken

In de praktijk is het mogelijk om enkele aanvullende onderzoeken te doen. Hierbij kunt u denken aan een bloeddrukmeting, longfunctietesten, CRP meting (dit is een ontstekingswaarde die bijvoorbeeld verhoogd is bij een longontsteking) een ECG (hartfilmpje) en hartritmeobservatie (Holter).

SOA onderzoek

U kunt om verschillende redenen een SOA onderzoek willen verrichten. Om goed te kunnen bepalen welke onderzoek u precies nodig heeft vragen wij u eerst een vragenlijst in te vullen. U kunt deze vragenlijst hieronder vinden.

SOA vragenlijst HORTUS

Plaatsen van een spiraal

Voor het plaatsen van een spiraal vindt er eerst een gesprek plaats. U maakt hiervoor een afspraak op het spreekuur. U krijgt uitleg over de voor- en nadelen van de verschillende spiralen, de procedure en de eventuele risico’s. In sommige gevallen moet er eerst een SOA test worden verricht. Vervolgens maakt de huisarts een recept, en kunt u zelf bij de apotheek het spiraaltje ophalen. Wij vragen u op de dag van plaatsing eerst thuis nog een zwangerschapstest te doen zodat we zeker weten dat u niet zwanger bent. Wij adviseren u om minimaal 1 uur voor plaatsing 275 mg naproxen (Aleve) in te nemen. Dit is vrij verkrijgbaar bij apotheek en drogist. U neemt de opgehaalde spiraal mee naar de plaatsingsafspraak met de huisarts.  Na plaatsing kunt u uw gewone werkzaamheden hervatten. Het gebruiken van een menstruatiecup in combinatie met een spiraal wordt afgeraden.

Plaatsen van een anticonceptiestaafje

Voor het plaatsen van een anticonceptiestaafje (Implanon) vindt er eerst een gesprek plaats op de praktijk. U krijgt uitleg over de voor- en nadelen, de procedure en de eventuele risico’s. Vervolgens maakt de huisarts een recept, en kan u zelf bij de apotheek het anticonceptiestaafje ophalen. Wij vragen u op de dag van plaatsing eerst thuis nog een zwangerschapstest te doen. Na plaatsing kunt u uw gewone werkzaamheden hervatten.

Chirurgische ingrepen

U kunt ook bij ons terecht voor chirurgische ingrepen; het hechten van verwondingen, het verwijderen van ingegroeide teennagels, het verwijderen van verstopte talgkliercysten, of voor het verwijderen of het nemen van een biopt van verdachte huidafwijkingen (moedervlekken, wratten etc.) De huisarts zal eerst moeten bepalen of een ingreep noodzakelijk en mogelijk is. U maakt voor deze beoordeling een afspraak op het spreekuur. Daarna zal er een afspraak voor de ingreep worden ingepland.

Therapeutische injecties

In onze praktijk kunt u terecht voor diverse injecties. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een injectie voor de schouder bij een slijmbeursontsteking of het laten zetten van de prikpil. De huisarts zal eerst moeten bepalen of een injectie noodzakelijk en mogelijk is. U kunt hiervoor een afspraak maken op het spreekuur.

Stoppen met roken

Goed dat u overweegt om te stoppen met roken! Sommige mensen kunnen zonder hulp stoppen met roken, andere mensen zouden hier graag hulp bij willen. Wij kunnen u hulp bieden bij het stoppen met roken, bijvoorbeeld door u met medicatie te ondersteunen. U kunt hiervoor een afspraak maken op het spreekuur van de praktijkondersteuner. Voor meer informatie kunt u terecht op thuisarts.nl/stoppen-met-roken.

Ouderenzorg voor kwetsbare ouderen

De Praktijkondersteuner-Ouderenzorg (POH-O) ondersteunt de huisarts bij de ouderenzorg in de huisartsenpraktijk. Als bepaalde dingen niet zo goed gaan, dan kan de POH-O daar samen met u iets aan doen voordat er grote(re) problemen ontstaan. Op deze manier willen de huisarts en de POH-O u ondersteunen. Samen streven we ernaar dat u zo lang mogelijk op een prettige manier kunt leven en zelfstandig kunt blijven wonen

Cardiovasculair risico management

De praktijkondersteuner-Somatiek (POH-S) ondersteunt de huisarts bij de zorg voor patiënten met suikerziekte en/ of hart- en vaatziektes, bijvoorbeeld bij patiënten die een hoge bloeddruk hebben. Zij zorgen ervoor dat er 1 keer per jaar bloed wordt geprikt om alle belangrijke waardes in de gaten te houden. En indien nodig zal zij de patiënt enkele keren per jaar op haar spreekuur zien. De POH-S doet zelfstandig haar spreekuren maar staat onder supervisie van de huisarts en zij overleggen op regelmatige basis.

Astma en COPD

De praktijkondersteuner-Somatiek (POH-S) ondersteunt de huisarts ook bij de zorg voor patiënten met longziektes zoals astma of COPD. Zij kan longfunctie testen verrichten en beoordelen of er eventueel een aanpassing van de medicatie gedaan moet worden. Ook hiervoor staat zij onder supervisie van de huisarts en zal zij indien nodig overleggen.

Ondersteuning van de geestelijke gezondheid

De praktijkondersteuner-geestelijke gezondheid (POH-GGZ) ondersteunt de huisarts bij de zorg voor patiënten die het op mentaal vlak wat zwaarder hebben. Deze patiënten zijn eerst bij de huisarts geweest en samen met de patiënt is besloten om een intake bij de POH-GGZ in te plannen. De POH-GGZ exploreert verder de problemen/ hulpvragen en behoeftes van de patiënt en zal kijken of zij hier ondersteuning bij kan bieden. In sommige gevallen zal zij u alsnog doorverwijzen naar een psycholoog of een andere GGZ instelling. Ook dit gaat altijd in overleg met de behandelend huisarts.

Doktersassistente

De doktersassistente heeft iedere dag ook een eigen spreekuur. Zij maakt de uitstrijkjes in het kader van het bevolkingsonderzoek, maar behandeld ook wratten, dichtzittende oren en kan ook injecties zetten, zoals bijvoorbeeld de prikpil of vitamine B12.

Rijbewijskeuringen

Helaas doen wij (op dit moment) GEEN rijbewijskeuringen. U zou hiervoor contact kunnen opnemen met bijv; Keuringsarts Rijbewijs Leiden – Keuringarts Rijbewijskeuringen of met Rijbewijskeuring Leiden | Keuring in regio Leiden | Rijbewijsdokter

Uiteraard staat het u vrij om uw rijbewijskeuring elders in te plannen.

Reizigersvaccinatie

Momenteel hebben wij nog geen apart spreekuur voor reizigersadviezen en vaccinatie. We hopen dit op een later moment u wel te kunnen aanbieden. Tot die tijd kunt u met uw vragen die betrekking hebben op reizen terecht bij o.a.:

GGD Reisvaccinaties | Dé officiële GGD website voor reizigers

Schiphol | Reisvaccinaties – Maak een afspraak

Reisvaccinaties Leiden en RUIM 95 ANDERE LOCATIES, Zoetermeer etc. (immunovalley.nl)